📨NAV online adatküldés

NAV online adatküldés

1.1.1 Adószám ellenőrzés

Ezt a menüpontot az ügyfeleink adószámának helyességének ellenőrzésére tudjuk alkalmazni.

A „Listák-Tervek-Statisztikák” menüpont alatt, az „4.6 Egyedi, segédprogramok” oldalon, a képen látható 4.3.3.1-es fül alatt találjuk meg. Amennyiben nem látszódik, úgy engedélyezni kell a Szerepkör beállítások menüpontban

Az alábbi képen láthatjuk a modul felépítését. Az ügyfél szűrés fejléc alatt tudjuk a keresési feltételeket megadni.

A rendszer színesen jelöli az adott állapotokat:

  • Szürkével jelölt: az adószám megfelelően lett betöltve a rendszerbe;

  • Zölddel jelölt: külföldi adószám lett rögzítve;

  • Sárgával jelölt: nincs kitöltve az adószám;

  • Pirossal jelölt: hibásan lett kitöltve az adószám.

Ha duplán kattintunk egy ügyfélre, ( vagy a módosít gombra kattintunk ) felugrik az „Ügyféltörzs” ablak ahol módosítani tudjuk az ügyfél adószámát. Amennyiben túl hosszú idő a teljes ügyféltörzs betöltése, a betöltés leállítható töltés közben az Esc gomb megnyomásával.

FIGYELEM ! Az itteni ellenőrzés csak az adószám tartalmi ellenőrzésére szolgál, de nem alkalmas a NAV nyilvántartás ellenőrzésére ( pl. letiltott adószám ).

1.1.2 Adószám ellenőrzés NAV-tól lekérve :

Ügyféltörzs karbantartóban, az adószám mellett lévő gombbal lehet közvetlenül a NAV-tól adószám ellenőrzést kérni ( amennyiben regisztráltunk a NAV Online rendszerbe ).

1.1.3 Bizonylat kezelőben megjelenik az ügyfél adószáma (ellenőrizhető a NAV gombbal), és a saját adószámunk,

1.1.4 Bizonylathoz, a normál bevallási áfa dátum mellé, eredeti áfa dátumot lehet rögzíteni ( 65M bevallás veszi figyelembe )

Abban az esetben szükséges kitölteni, ha nem abban a hónapban igényeljük vissza az Áfa-t ami a számlán szerepel, mivel 65M-es lapon a számla eredeti teljesítés dátumát kell feltüntetni.

1.1.5 MR.C - NAV Online számla ellenőrzés, felküldés, újraküldés

A NAV e-számla menüpontot a „Listák-Tervek-Statisztikák – Egyedi, segédprogramok” menüpont alatt az 1.2.1-es sorszámú fülön találjuk meg. Miután a NAV rendszere aszinkron módon működik ( azaz, hogy azt a számlát amit beküldtünk csak átveszi, de nem ellenőrzi le, csak későbbi időpontban történt lekérdezés hatására tudjuk megnézni a felküldés sikerességét ) így minden napi zárás végén el kell végezni a felküldött számlák ellenőrzését, amit ezzel a menüponttal tudunk elvégezni.

Az alábbi képen láthatjuk a modul felépítését. A felső rovatban a szűrési paraméterek találhatóak. A középső lista rovatban a megadott időszak elküldendő / elküldött / hibás számláit látjuk. Minden számla nyomtatás után, vagy ebben a menüpontban történt küldés után, kap egy tranzakciós számot, amire a NAV-nál lehet hivatkozni. Ez alapján lehet leellenőrizni, a beküldött számla helyességét. Az időszakot mindig az utolsó 30 napot állítja be, az aktuális dátumtól.

Az egyes háttér színek mutatják meg, hogy milyen állapotban van a tranzakció:

• Szürke: Sikeres tranzakció ellenőrzés;

• Zöld: Manuálisan rögzített tranzakció;

• Piros: Függő számla tranzakció

Az alsó sorban lévő gombok funkciói (balról jobbra):

Figyelem ! Az MRC-NAV kommunikációs szervere 20 percenként kéri le az ellenőrzésre váró számlákat, amíg ez nem történik meg addig az MR.C program az ellenőrzés után is Folyamatban lévőnek jelzi.

1.2 NAV Online számla ellenőrző ikon :

MRC felület kiegészült egy NAV Online számla ellenőrző ikonnal

Ikon funkciói :

NAV számla gyors állapot jelzése (nem teljeskörű, az utolsó 5 nap állapotát mutatja !):

Kijelzés frissítése :

- Egér bal gombbal rákattintva, aktualizálja a kijelzést ( program indításkor automatikusan az aktuális állapotot mutatja )

Számlák áttekintése, NAV állapot lekérdezése, ütemezés :

- Egér jobb gombjával rákattintva az alábbi menü jelenik meg ( amennyiben engedélyezve van az 1.2.1 NAV Online számla ellenőrzés menüpont )

  • NAV Számlák megtekintése ( ua. 1.2.1 menüpont , lásd fentebb )

  • Ütemezett ellenőrzés ( 30 perc ), amennyiben bekapcsoljuk úgy a rendszer 30 percenként lekéri a NAV felé függő státuszú számlák állapotát.

  • Azonnali ellenőrzés, azonnal lekérdezi a függő státuszú számlák állapotát a NAV-tól ( az utolsó 5 napot vizsgálja ! )

1.3 Bejövő ( szállítói ) számlák importálása NAV rendszerből 1.5.11 menüpont

NAV 2.0 rendszer lehetőséget biztosít a szállítói számlák letöltésére, automatikus adatrögzítésre, ellenőrzésére a vevő oldaláról. Ehhez az MR.C rendszer az alábbi segítséget adja. Engedélyezzük a szerepkörnél a 1.5.11 menüpontot.

Lépjünk be a menüpontba, az alábbi ablak jelenik meg (természetesen adatok nélkül):

Az ablak több részre van osztva :

- Számla nézeti kép

- Szűrő adatok

- Betöltött számlák

- Számlák tételei

- Gombsor

Gombsor balról-jobbra :

Itt tudjuk lekérni mind a bejövő, mind a kimenő számlákat a NAV-tól

Figyelem ! A jelenlegi állapot ( NAV sebessége ) szerint ez akár 1-2 percet is igénybe vehet ! 2 perc után időtúllépést jelez az MRC rendszer !

A rendszer naplózza a lekérési időszakot, a többszörös lekérésre rákérdez. A már letöltött számlákat nem tölti be újra, a duplikálás elkerülése érdekében. A megadott időszak a NAV feldolgozási idejét jelenti, nem a számla dátumát, ezzel tudjuk elkerülni, hogy a szállítók esetleges adatszolgáltatási késedelme miatt kimaradjon számla. A tételeket is be tudjuk tölteni lásd. 2. pont.

Betöltéskor a rendszer megpróbálja beazonosítani a kapott adószám alapján az ügyfelet, illetve megpróbálja megkeresni az MR.C-ben lévő iránynak, ügyfélnek, számlaszámnak megfelelő bizonylatot, és ha talál, összepárosítja.

Fejléc paraméterezése :

A felső szegmensben látjuk a NAV adatokat, alatta a MRC-ben azonosított adatokat. Amennyiben a betöltés során be tudott azonosítani ügyfelet úgy az már megjelenik. Töltsük fel a fejléc adatokat

o Ügyfél

o Ügyfél telephely

o Bizonylat típus

o Bizonylat költséghely

o Fizetési mód

Tételek paraméterezése :

A NAV-tól átvett tételeket, paraméterezni kell, hogy az MRC értelmezni tudja. Amit mindenképp ki kell tölteni

o Cikkszám

o Mennyiségi egység

o Áfakód

Bizonylat elkészítése:

Amennyiben a fejlécet, és a tételeket maradéktalanul sikerült felparaméterezni, úgy egy gombnyomásra elkészíthetjük a bejövő ( és kimenő, ha csak könyvelünk a rendszerrel ) számlát.

Last updated