📔Cikktörzs/Jogcím

Cikktörzs/Jogcím

Cikknek tekinthetünk egy terméket pld. Számítógép, A4 másolópapír, Sárga színű 4 mm-es cellux stb., de cikknek nevezhető bármilyen szolgáltatás is pld. Gazdasági ügyintézés, kiszállási díj, villamos energia, gázdíj stb., azaz minden olyan TERMÉK, vagy SZOLGÁLTATÁS, aminek az értékesítésével, gyártásával, vagy forgalmazásával foglalkozhat egy cég.

Cikktörzs/Jogcím

Minden cikk, valamilyen egyedi tulajdonsággal bír, és ez alapján önálló, egyedi azonosítóval kell, hogy rendelkezzék.

A cikktörzsön belül, bármikor lekérdezhetjük a Cikktörzs /Raktár listákat az F3/Nyomtat ikon segítségével.

Cikkszám osztó beállítása:

Lehetőség van cikkek felviteléhez előre definiálni adatokat. Ezeket az adatokat új cikkszám felvitelekor automatikusan kitölti a program.

Cikkszámokat be tudjuk sorolni egy általunk elképzelt struktúrába, amit saját magunknak építünk fel. Ennek rendkívül nagy előnye van a keresési, listázási szempontokban. A baloldalon látjuk fa szerkezetben a cikktörzs felépítését, a jobboldalán pedig a megfelelő végpontokhoz tartozó cikkeket. Alapértelmezésben csak 200 terméket jelenít meg, amit felülírhatunk a Rekordszám mezőben. Ebből a modulból karban tudjuk tartani a Cikkszám besorolás törzset és a cikktörzset (lásd Rendszertörzsek).

Új cikk felvitelének menete:

 1. Új adat gomb megnyomásával vehetünk fel új cikket

 2. A felugró cikkszám besorolás böngészőben válasszuk ki, hogy melyik kategóriába tartozik a felvenni kívánt cikk

 3. Nyomjuk meg az Új cikk felvitele gombot

 4. Töltsük ki a cikkre vonatkozó adatokat

 5. "F2" Mentsük el a cikket

Alapadatok

Ezen fül alatt adjuk meg a cikk alapadatait.

Legfőbb adatok: Cikkszám, Megnevezés, Vonalkód (a rendszer tud egyedi vonalkódot gyártani, ha ... rendszerparaméter be van állítva), Típus, Termék/Szolgáltatás, Mennyiségi egység

Egyéb adatok: Cikkcsoport I/II/III/IV, Gyártó, VTSZ-SZJ (vámtarifaszám), Brutto/Nettó súly, Szín, Méret, Dimenzió (SZ/Ma/Mé),

Egyedi nyilvántartás

Gyári szám kezelése

Gyüjtő (szett)

Több cikkből egy cikk, ha ki van pipálva ő a gyűjtő (pl. 1db sörből 6-os pakk)

Összetett termék

Nem használatos

Nincs rá kedvezmény

Nem adható rá kedvezmény

Fix ár

A cikknek az ára nem módosítható

Csak rendelésre

Nem tartunk készleten a cikkből

Szigorú sarzs kezelés

A termékhez köthetően ki kell tölteni a sarzs* számokt számot

Szigorú lejárat kezelés

Lejárati szám nyilvántartása lsd. sarzs

Száll. azon/tárhely képzés

Nem használatos

*Sarzs: Egy gyártási művelett alatt elkészült termékek azonosítására szolgál, pl. gyógyszeripar, padlólap színkód

Veszélyességi fokozat :

Amennyiben az anyag, vagy termék valamilyen okból veszélyesnek minősül, úgy a rendszerben megjelölhetjük, milyen veszélyességi fokozatban van.

Karantén raktár :

Amennyiben a termék, vagy alapanyag bevizsgálást igényel, úgy meg lehet adni egy karantén raktárat, és a rendszer automatikusan oda vételezi. Amennyiben jóváhagyásra került, úgy a normal raktárába át kell mozgatni.

Cikktörzsben, cikkenként újra lehet kalkulálni a kimenő/bejövő megrendelések számát

A megrendelve BE/KI sor végén található kalkulációs gombbal tudjuk újra kalkulálni a megrendelések számát.

Intrastat-hoz szükséges adatok kötelezővé tétele

 • Minden alapanyag típusú cikkszámnál kötelezővé tesszük a beszállító berögzítését (ez független a cikkcsoportonként beállításra kerülő kötelező adatoktól)

 • Amennyiben uniós beszállítója van a cikknek, akkor kötelező mező lesz a VTSZ és súly

 • A cikkhez fel kell venni az összes cikket „érintő” partnert, prioritásra figyelni – pl. SICPA festékek esetén nemcsak a svájci SICPA szerepeljen a beszállítók között, hanem az a SICPA is, amelyik szállít, számláz, esetünkben ez egy uniós cég, így a rendszer kötelező teszi a VTSZ és súly adatok kitöltését is.

Feltételek: Cikktípus = 10, 18, 20, 21, 82

Rendszer paraméter: NEWTERM_ENABLE vagy TERMELES_ENABLE

Mindkét feltétel teljesülése esetén, cikk karbantartóból való kilépéskor megvizsgálja, hogy van-e beszállító, illetve, ha a beszállítók közül valamelyik EU-s akkor ki van-e töltve a nettó súly és a VTSZ szám.

Cikktörzsben új mező: könyvelésben erre a tételre nem kerekít

Árak:

Itt tudjuk megadni a cikk ÁFA kódját, nettó vagy bruttó értékét esetleges akciós nettó vagy bruttó árakat. A rendszer automatikusan számolja az ÁFÁ-t nettó vagy bruttó összegre.

1. Nettó listaár – Bruttó listaár – Áfa %

Itt is fel lehet vinni, hogy az adott cikket eladásakor milyen áron szeretnénk eladni.

/Ha több cikket szeretnénk egyszerre átárazni, akkor ezt az „eladási ár kalkuláció” menüpontban tehetjük meg /

2. Listaárak Egy termékhez több listaár is rendelhető. Ezekből az árakból a számlakészítés során, a listaárnál az F10-es gombbal választhatjuk ki az értékesítési árat.

Listaárakat a "Lista árak" gombra kattintva lehet megadni.

Alap nettó listaár: minden olyan vevőre vonatkozik, aki csak úgy betéved hozzánk és egyetlen alkalommal vásárol

Listaár 2: minden olyan vevőre vonatkozik, aki csak úgy betéved hozzánk és egyetlen alkalommal vásárol, de valami miatt szeretném neki olcsóbban adni a cikkemet.

Listaár 3: minden olyan vevőre vonatkozik, akit valamilyen ügyfélcsoporba besoroltunk és ez alapján adunk el neki

Listaár 4: minden olyan vevőre vonatkozik, akinek pld. a nagyker raktárból értékesítünk.

Listaár 5: minden olyan vevőre vonatkozik, akinek pld. a nagyker raktárból értékesítünk és egy bizonyos ügyfélcsoportba sorolható

Stb. A fenti példa alapján ezek a listaárak a végtelenségig bővíthetők, természetesen az ésszerűség határain belül. Ha a listaárak melletti „Rögzített listaár” meg van jelölve, akkor ez azt jelenti, hogy bizonylat készítésekor az egyes bizonylati tételekhez nem tudunk kedvezményt adni. Ha a rendszerben pl. EUR-s árból indulunk ki, akkor kapcsoljuk be ennek az árnak, hogy kiindulási ár, és ettől kezdve ezt tekinti alapárnak amit a kiindulási árak árfolyamával számol.

Választhatunk raktárakhoz, ügyfélhez, ügyfélcsoporthoz rendelt árakat is.

3. Nettó Akciós ár

Az árak közül ez a legerősebb ár, ha ide beírunk egy árat, akkor a cikknél, mint ajánlott kiindulási eladási listaár ez fog megjelenni. Természetesen ha valamilyen oknál fogva ez nem megfelelő, akkor módosítható ez az ár.

Az akciós cikkeket piros színnel jelöli a rendszer.

4. Módosítás dátuma

Itt fogjuk látni a listaárak mentésének dátumát, tehát azt, amikor ezt a listaárat megmódosítottuk. Figyelem !!! nem azt a dátumot jelenti, amikortól fogva az Ár érvényes, csak a módosítás időpontját mutatja.

5. Utolsó bekerülési ár

A cikk bevételezése után (bejövő raktárt érintő bizonylat felvitele) ez a sor kitöltődnek.

6. Átlag bekerülési ár

Az utolsó beszerzési árral korrigálva kiszámítja az átlagos bekerülési árat. /számtani átlagot számolva/

7. Elszámoló ár

A könyvelő által meghatározott ár

8. Deviza ár

Külföldről beszerzett cikkek esetén használható, amikor ki szeretnénk számolni, hogy mennyi legyen az eladási ára valamely cikknek. Ha ezt a pontot használjuk, akkor mindenképpen meg kell lennie a rendszerparaméterek között a CIKK_DEFAULT_ARF kódnak, ahol rögzíteni lehet egy alapdevizát és a hozzá tartozó fix árfolyamot.

Az eladási ár kalkulációhoz használhatjuk még az árrés menüpontot is, ahol megadjuk, hogy a beker árra kb. Mekkora árrés szeretnénk tenni és ez alapján ajánljon nekünk a rendszer egy eladási árat.

9. Járulékos költség %

Bevételezéskor a rendszer az utolsó bekerülési árra rászámolja a megadott %-ot és így keletkezik a kalkulált beszerzési ár

10. Kalkulált beszerzési ár

lásd 9 pont.

11. Beker ár kalkuláció

Konkrét függvények meghatározásával, egyedi igények szerint fejleszthető a programhoz.

12. Árrés %, Adható maximális kedvezmény

Ide kell beírni azt az árrést, amit a beszerzési árhoz képest szeretnénk érvényesíteni az eladási árunkban. Az adható maximális kedvezményt értékesítésnél figyeli a rendszer, és nem enged a megadott kedvezmény fölé menni.

13. Eladási ár kalkuláció

Itt tudjuk a cikkeinket átárazni, különböző szűkítési feltétel szerint; Cikktől – cikkig, Cikkcsoportra, Gyártóra, Beszállítóra.

A dátum figyelembevétele az utolsó eladási ár módosítás dátumát jelenti, azaz ha júniusban szeretnénk átárazni a március 7-ig átárazott termékeinket, akkor ezt úgy tehetjük meg, hogy a dátumhoz beírjuk a március 7-i dátumot. A március 8-tól kezdődő ármódosításokat ez az ármódosítás nem fogja érinteni. Ha nem adunk meg dátumot, akkor természetesen átárazza a mentés napjáig az adott cikket, vagy cikkeket. Az ármódosítás %-os értékének megadása mellett meg kell adni, hogy azt az utolsó bekerülési árra számolja rá , vagy pedig az utolsó eladási árra. Azokat az árakat állítja, melyeket megjelölünk. Kerekítés, ha negatív, akkor az egészekre kerekít pl –2 százra., ha pozitív akkor a tizedes jegyek számát határozza meg. Deviza megadásakor csak a * -al jelöltekre történik átszámítás.

Cikk mennyiségi kedvezmény kezdőmennyisége állítható

Alapértelmezett = 1

Rendszerparaméter = MENNY_KEDV_MINIMUM

Beszállítók:

Ez az a része a programnak, ahol megadhatjuk, hogy melyik cikket kitől tudjuk megvásárolni.

Beszállító ügyfél: Az ügyféltörzsből kell kiválasztani.

Rendelési kód: Ha a beszállító speciális kódolási, vagy hivatkozási formát ír elő, akkor azt itt kell megadni.

Rendelési név: Ha a beszállítónál más néven szerepel, vagy idegen nyelven

Származási hely: Országok törzsből választhatjuk

Vámérték: Tájékoztató adat

Beszerzési ár: A beszerzési árhoz hozzá kell rendelni a beszerzéskor használt devizát (az itt kiválasztott deviza automatikusan meg fog jelenni a minimális rendelési ár mellett is.)

Min. rendelési érték:

Min. mennyiség: Minimálisan rendelendő mennyiség

Szállítási határidő: Minimum hány napra szállít

Szállítási prioritás: A következő mező a prioritás megadása; ez alatt az értendő, hogy adott szállítói körön belül ki az akitől elsődlegesen rendelünk, ki az akitől csak a második, vagy harmadik "körben" fogunk rendelni. A legmagasabb osztályzat a "0", ha kizárólagosan csak ettől az egy beszállítótól rendelünk.

Helyettesítő/Csomagolás:

A Helyettesítő rovatnak az a célja, hogy az adott cikk hiánya esetén elkerülhető legyen a leállás, tehát ha tudunk a cikket helyettesítő bármilyen más áruról, akkor azt ide beírhatjuk.

Az esetleges hiány így nem okoz fennakadást, munkatársaink, anyagbeszerzőink a cikktörzset átnézve tudni fogják, mit kell rendelniük, szállítaniuk a cikk helyett.

A feladat ilyenkor az, hogy kiválasztjuk a helyettesítő cikk cikkszámát a Cikktörzs listából, majd ez alapján a megnevezés sort a program a cikkszám alapján kitölti.

A Hozzáad gombra kattintva láthatjuk a kiválasztott cikket.

Ha több cikkel is tudjuk helyettesíteni a kiinduló cikkünket, akkor az előbb leírt folyamatot annyiszor ismételjük, ahány cikkel el tudjuk végezni a helyettesítést.

Ha a későbbiekben valamely helyettesítő cikket törölni akarunk, azt az F8, vagy Delete segítségével megtehetjük.

A cikkhez hozzáválaszthatjuk a csomagolási egységeit, amelyek szintén a cikktörzsben szerepelnek, és a cikktípus kódjának 18, vagy 19 értékűnek kell lennie. Ha automatikus csomagolás ki van jelölve, akkor a bizonylat kezelésnél, a megadott cikk kiválasztása után a csomagolást is hozzáteszi.

Leírás:

Ide gépelhetjük be a cikk részletes leírását. Ezt a leírást a cikktörzs megnyitása után a lista alján (középen) olvashatjuk. /Rendszer Paraméter beállítás szükséges /. Ha cikkhez fixen kapcsolódik költséghely, költségviselő vagy munkaszám azt itt tudjuk megadni.

SNo.:

Itt láthatjuk az adott cikkhez rendelt gyári számokat.(Csak a raktáron lévő cikkekről)

A gyári számok mellet nyomon követhető még, hogy melyik raktárban van az adott cikk.

Volt-e gyári szám csere vagy sem.

Speciális:

A cikkhez speciális adatokat rendelhetünk. Ezek az adatok lehetnek plussz információk olyan adatok amelyek nem szerepelnek az alapadatok között pl Teljesítmény. Egyéb idegen rendszerből származó dokumentumokat is hozzárendelhetünk pl WORD doksi. A Cikkcsoporthoz képzett speciális adatok átemelhetőek, egy gombnyomás segítségével.

Cikkszám besorolás böngésző

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Cikkszám besorolás böngésző

A cikkszámokat be tudjuk sorolni egy általunk elképzelt struktúrába amit saját magunknak építünk fel. Ennek rendkívül nagy előnye van a keresési, listázási szempontokban. A bal oldalon látjuk fa szerkezetben a cikktörzs felépítését, a jobb oldalán pedig a megfelelő végpontokhoz tartozó cikkeket. Alapértelmezésben csak 200 terméket jelenít meg, amit felülírhatunk a Rekordszám mezőben. Ebből a modulból karban tudjuk tartani a Cikkszám besorolás törzset és a cikktörzset.

A Cikkosztóban kötelező a Számviteli rész kitöltése, de ide kellene egy jóváhagyási engedély a Pénzügy részére, mivel elkészítik a Technológusok az új Cikkosztót (erről üzenet megy a Pénzügynek) és már készítik is az új cikkeket (adott esetben rossz könyvelési paraméterekkel). Így utólag kell egyesével javítani a számviteli paramétereket a cikkekben. (Pl. ajánlati partner pipa, amit csak a Pénzügy vehet ki)

Feltételek:

Rendszerparaméter: CIKKOSZT_DISABLE, E, I, 1

Amennyiben ezt bekapcsoljuk, az Engedélyezve pipa tiltott lesz, amit csak a megadott szerepkörben lévőek tudnak állítani.

Szerepkör beállítás az engedélyezéshez:

Prototípus - Project tételek

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Prototípus-Project tételek

Prototípus cikkek karbantartására szolgál.

Cikkcsoport

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím – Cikkcsoport

Cikkeket cikkcsoportokhoz lehet rendelni, 4 kategória adható meg egy cikkhez.

Speciális adatok

A cikkhez speciális adatokat rendelhetünk. Ezek az adatok lehetnek plusz információk, olyan adatok, amelyek nem szerepelnek az alapadatok között pl. Teljesítmény. Ezeket az adatokat rögtön a Cikkcsoportokból is felvihetjük, és a Cikktörzs/Speciális fülön állva az Cikkcsoportból átemelésre kattintva beemelhetjük a speciális adatok közé.

Gyártó

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Gyártó

Gyártókat vehetünk fel a nyilvántartásba, kódjuk és megnevezésük (igény szerinte megjegyzés) megadásával, majd mentésével.

Mennyiségi egység

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Mennyiségi egység

Mennyiségi értékeket vihetünk fel a rendszerbe, melyeket cikkek jellemzéséhez használhatunk felvitel után. Mennyiség kódjának és megnevezésének megadásával vihetünk fel új mennyiséget. Beállíthatjuk, hogy a mennyiség csak egész szám legyen-e a "Mennyiség csak egész szám lehet" kapcsolóval. Felvitt mennyiséget megtekintésére az "F10-lista" gomb megnyomásával adódik lehetőség. A lista ablakban a javítás gombbal szerkeszthetjük a korábban felvitt mennyiségeket.

A mértékegység menüpont alatt a nem használt mennyiségi egységek állapotát „Tiltva” állapotra lehet állítani

Vámtarifaszám - Szj - Bto

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Vámtarifaszám, Szj, Bto

VTSZ, STAT és SZJ adatokat rögzíthetünk kódjukkal, megnevezésükkel és a hozzájuk tartozó áfakulccsal.

EWC karbantartás

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - EWC karbantartás

Rögzített cikktörzseinkhez rendelhetünk EWC kódokat. A 'cikktörzs' és 'EWC törzs' szűrőkkel leválogatva és kijelölve a számunkra érdekes törzseket a "Kijelölt EWC kódok hozzárendelése" gombbal rendelhetjük össze.

Új EWC törzset az üres törzsre duplán kattintva adhatunk hozzá.

Raktárak

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Raktárak

Raktáraink rögzítésére és szerkesztésére szolgáló menüpont. Az "F10 - lista" gomb megnyomásával listázhatjuk a rendszerben rögzített raktárainkat.

Új raktár felvitele

 1. Adjuk meg az új raktár kódját és megnvezését.

 2. Állítsuk be, hogy melyik költséghelyhez tartozik a raktár.

 3. Adjuk meg a raktár besorolását.

 4. Állítsuk be a raktár típusát. Ha szeretnénk egyedi tárolási hely beállításokat, akkor az "Új tárhely" gombbal készíthetünk tárolási egységeket.

 5. Figyelem!!! Alaposan gondoljuk át, hogy milyen tulajdonságú raktárat szeretnénk készíteni, a későbbiekben sok időt és fejfájást spórolhatunk vele!

 6. Rendeljük egy ügyfélhez (Pl. saját magunk) és egy telephelyhez a raktárat.

 7. "F2 - mentés" gombbal mentsük el az új raktárat.

• Raktárhoz telephely is megadható

• Raktárhoz megadható, hogy a bevételezés automatikusan ne foglaljon

A raktárra további megkötéseket is megfogalmazhatunk a "Szabályok" fülön.

Szabályok

Szabályok

Áttekintés

A kiválasztott raktárra vonatkozóan egy egységes logisztikai szabályrendszer felállítását teszi lehetővé. A szabályrendszerben meghatározottakat az MRC+ a raktári mozgások be-és kivét bizonylatainak mentés előtti ellenőrzésére használja. Ennek köszönhetően a FIFO típusú készletgazdálkodás tárolási helyek, szállítási egységek, munkaszámok figyelembe vételével árnyaltabban, részletesebben és következetesen történik, míg a szavatossági idők kezelésével a FEFO kezelés valósulhat meg.

A szabályok vonatkozhatnak - általánosan az adott raktár egészére és/vagy - az adott raktári mozgásaiban résztvevő cikkcsoport(ok)ra.

Az ablak/füleslap felépítése

Fejléc Adatok

- Raktár kód

- Raktár név

Szabály beállítási szekció

Általános (a raktár egészére vonatkozó) beállítási mátrix:

- Sorok Tárolási hely Raktáron belül felvett logikai „alraktárak”, pl. polc-, fiókrendszerek, lerakati helyek, stb. (Kezelésüket lásd a Raktári tárolási helyek menüpont alatt)

Szállítási egység, Sarzsok, pl. raklapszám, tartályszám, hordószám, dobozszám, illetve valamilyen ismétlődő technológiai folyamat egyedi azonosítója. pl. fémöntés száma, vegyszerek festékek keverési sorszáma, élelmiszer feldolgozás azonosító sorszáma, a megfelelő azonosító képzések szerint, stb.

Munkaszám, projektek, komplex munkák

Szavatosság Felhasználhatósági, lejárati időpontok

- Oszlopok Bevét Kivét Abban az esetben, ha csak a bevét és/vagy a kivét irány van ellenőrzésre kijelölve, akkor a rendszer csak azt ellenőrzi, hogy a meghatározott mozgásirányt képviselő bizonylatban a sorok szerinti adatmező(k) ki van(nak) e töltve

Szigorú Abban az esetben, ha a szigorú elszámolás is be van jelölve, akkor a rendszer ennek a sornak az értelmében nem engedi meg a megfelelő beállítás(ok) szerinti negatív készlet létrehozását.

Ellenőrzés: A szigorú elszámolás csak abban az esetben beállítható, ha mind a bevét, mind a kivét irány be van jelölve.

Információ: Abban az esetben, ha valamely mátrix pont(ok) be vannak jelölve, akkor ezeket a Mentés módosítás nyomógomb megnyomását követően az ablak középső részében egy sor megjelenésével nyugtázhatjuk, a cikkcsoport oszlopban {NINCS} bejegyzéssel. Törlés funkció nincs. Abban az esetben, ha minden kijelölést megszüntetünk, és a mentést végrehajtjuk, akkor a sor eltűnik.

Cikkcsoportra vonatkozó mátrix (erre a raktárra vonatkoztatva)

- Cikkcsoport Beválasztással, egy raktárhoz tetszőleges számú cikkcsoportot rendelhetünk. - Sorok Mint az előzőben - Oszlopok Mint az előzőben A beválasztott cikkcsoport szükséges bejelöléseinek végrehajtása után a Módosítás (mentés) nyomógombbal tudjuk a szabályt rögzíteni. Ebben az esetben az egyes cikkcsoport beállításai törölhetők is.

Beállításokhoz tartozó lista

Itt jelennek meg a felvett szabályok, mind a raktár egészére (Listában a cikk csoport {NINCS} Megnevezés = Raktár általános) mind a cikkcsoportra vonatkozóan, mégpedig alapértelmezésben szürke (inaktív) színben.

Ellenőrzés: A szabályrendszer elemei csak abban az esetben kerülnek figyelembe vételre, ha „beélesítjük” őket. Ezt az ellenőrzés végrehajtásával valósíthatjuk meg. Ekkor a rendszer a megelőző mozgás tranzakciók leellenőrzésével megvizsgálja, hogy a múlt megfelel-e a beállításoknak. Amelyik kritérium megfelel, annak a színe szürkéről feketére változik.

Figyelem! Csak a „beélesített” kritérium funkcionál a bizonylat ellenőrzésénél!

Szabályoknak nem megfelelő cikkek

Az ellenőrzés a beállított szabályok szerint történik meg és a listában azon cikkek jelennek, melyek valamely szempont(ok)nak nem felelnek meg.

Nyomógombok - Szabályrendszer ellenőrzése – Kilépés

A nyomógombok funkcionális leírása

Szabály rendszer ellenőrzése Az ellenőrzés természetesen csak értelmezett ahol a készletkezelésnek olyan előélete volt, mely során nem voltak szigorú szabályok beállítva és erről kívánunk egy differenciáltabb és fegyelmezettebb készletgazdálkodásra áttérni. Az ellenőrzés – raktár egészére és cikkcsoport(ok)ra egyaránt – csak a szigorú kezelésű szabályokra vonatkozik, és arra terjed ki, hogy a megfelelő szabályok szerint az összekapcsolt bevétek és kivétek megfelelő kulcsmezei szerint megegyeznek e. Alapvető feltétel, hogy az adott raktárban ne legyen egyetlen cikknél sem negatív raktárkészlet, ha mégis van, akkor:

Hibaüzenet: A raktárban lévő cikk(ek) készlete negatív! Semmilyen szigorú kezelést nem lehet beállítani!

Ilyen estet akkor fordulhat elő, ha pl. egy kivét nem kapcsolódik bevéthez, ami elvileg nem lehet csak ha megengedett volt a negatív készlet az adott raktárra nézve.

Figyelem! Az adott raktárban a könnyített kezelés nem kizáró ok a szigorú szabályrendszer alkalmazására. A szigorú beállítást azonban mindaddig nem lehet bekapcsolni, amíg a negatív készletet meg nem szüntetem a szabályok szerinti halmaz valamely elemeire.

Amennyiben ez az eset nem áll fenn, vagy megszüntettük, a további ellenőrzésre kerül sor. A hibás tételek a Szabályoknak nem megfelelő listába kerülnek, és a hibát okozó bevéttől eltérő (vagy üres), kulcsmező értéke kerül a megfelelő oszlopba.

Kérdés: A raktárban összesen „n” problémás cikk található! Tovább (I/N) ?

Ez azt jelenti, n számú tételnél a rendszer olyan kivétet talált melynek a bevét forrásában nem egyezik meg a szabály szerinti kulcsmező. (Pl. a „A” tárolási hely bevétjéhez van kapcsolva a kivét, de ott nincs meghatározva a tárolási hely, vagy „B” és fordítva.) A tárolási helyek esetében a feldolgozás során egyrészt ** FIKTIV ** értékkel az adott raktárban egy ilyen tárolási helyet létrehoz a rendszer. Ugyanezt teszi a munkaszám törzsállományban is, vagyis ezzel az adattal egy munkaszámot is felvesz. Ezeket az értékeket kapják meg majd azok a mozgás tranzakciók megfelelő adatmezei ahol ezek korábban nem voltak kitöltve.

Figyelem! Abban az esetben Ha IGEN-t választunk, akkor a kulcsmezők szerinti szinkronizálás megtörténik, vagyis a kivét rendre örökli azokat a bevét attribútumokat, amely(ek)hez tartozott.

Tipp: Ha meg akarjuk vizsgálni a hibalista tartalmát és manuálisan korrigálni azt, akkor NEM-et kell választanunk. A korrigálások után ismételten lefuttathatjuk az ellenőrzést.

Igen választás esetében tehát a szinkronizálás megfut és az eljárást követően tájékoztatást kapunk.

Információ: A bevét kivét mozgások kulcsmezőnkénti szinkronizálása megtörtént!

Az alábbiakban a szabályrendszer szerinti ellenőrzésekre adunk néhány példát, melyet a rendszer a bizonylat mentése során alkalmaz.

Példák a bizonylat mentéseknél történő ellenőrzésekre

Általánosságban - A bevétnél a szabályrendszer szerinti adatmezők kitöltése kötelező - kivétnél is a szabályrendszer szerinti adatmezők kitöltése alapvető feltétel, de attól függően, hogy meglévő bizonylat újramentéséről, vagy új bizonylat rögzítéséről beszélünk, az ellenőrzésben és a mentési eljárásban eltérés a következő - meglévő bizonylat újramentésénél, és ha valamely szigorú kezelés be van állítva, és ha nincs az adott szabály(ok) szerint elegendő készlet, akkor ugyan a bizonylaton megmarad a meglévő (régi) adattartalom, de a rendszer a mozgások nyilvántartásában onnan veszi le, ahonnan lehetséges - új bizonylatnál és szigorú kezelésnél csak olyan tranzakciókat enged meg a rendszer, melyek nem okoznak negatív készletet az adott szabályoknak megfelelően

Fontosabb variációs lehetőségek, példák 1) Abban az esetben, ha egyik mátrixban sincs semmi kijelölve, akkor a rendszer ezeket az adatokat nem vizsgálja. 2) Abban az esetben, ha az általános részben ki van jelölve pl. a munkaszámnál a kivét, de a bevétnél nincs, akkor a kivétnél kötelező kitölteni ezt az adatot de a bevétnél nem kell (de lehet). Ekkor nyilvánvalóan nem valósulhat meg a szigorú kezelés. 3) Abban az esetben, ha pl. a tárolási helynél mindhárom ellenőrzési szempontot bejelöljük, akkor arra a raktárra nézve kötelező a bizonylatnál mindkét irányban kitölteni ezt az adatot és semmilyen tárolási helyen sem lehet negatív raktárkészlet. 4) Abban az esetben ha, pl. a cikkcsoport részben bejelöljük a szállítási egység ellenőrzéseit, akkor az adott raktárban csak azon tételek raktári tranzakcióinál ellenőrzi a rendszer a szállítási egység kitöltéseit, amelyek ebbe a cikkcsoportba tartoznak.

A raktári általános és cikkcsoporthoz rendelt szabályrendszerek azonban egymást kiegészíthetik, illetve egymást ki is olthatják.

5) Ha a 3)-as és a 4)-es beállításokat együtt alkalmazzuk, akkor ez azt eredményezi, hogy az adott raktárban minden tételnél kötelező kitölteni a tárolási helyet, kivéve az adott cikkcsoportot, ahol viszont a szállítási egységet kötelező kitölteni. 6) Amennyiben azt akarjuk elérni, hogy az adott raktárban minden cikknél kötelező legyen kitölteni a tárolási helyet és az adott cikkcsoportnál még a szállítási egységet is, akkor a 4)-es beállításon túl még az adott cikkcsoportra a tárolási helyet is be kell jelölni. 7) Ennek értelmében, ha pl. azt kívánjuk elérni, hogy minden tételnél kötelező legyen a tárolási helyet kitölteni kivéve egy cikkcsoportnál, akkor az adott cikkcsoportot jelölés nélkül fel kell venni. (Más ellenőrzést nem feltételezve)

Min.-max. készlet karbantartás

Menü - Törzs karbantartás - Cikktörzs/Jogcím - Min.-max. készlet karbantartás

Egy cikktörzsre beállíthatjuk, hogy mennyi legyen minimum, illetve maximum rendelve automatikusan. (Ezt a menüpontot a cikktörzs létrehozásakor, az alapadatok fülön a készlet részben is megtalálhatjuk.)

A "Menü/Bizonylat kezelés/Megrendelés/Kimenő megrendelés-bejövő alapján" menüpontban a paraméterek között beállítva a minimum készlet alapján történő rendelést és az "Automata összeállítás" gombra nyomunk, a rendszer automatikusan elkészít egy kimenő megrendelést ami minimumra feltölti a készletet az adott cikkből.

Last updated