🔐Igénylés, engedélyezés

Igénylés rögzítése

Menü - Bizonylat kezelés - Igénylés, engedélyezés - Igénylés rögzítése

Ez a funkció szolgál a vállalaton belüli igénylések rögzítésére. Minden igény egy belső igénylés bizonylatot generál, amiből jóváhagyás után keletkezik egy belső megrendelés.

Igénylések típusai szabadon definiálhatóak a rendszerben. Ezt a Rendszerbeállítások/ Bizonylat fül/ Bizonylat típusok menüpontban tudjuk megtenni.

Beállításai :

 • Egyéb bizonylat csoport

 • Besorolása :

  • IGBM – Egyéb igény

  • IGTM – TMK igény

  • IGDM – Direkt munkalap igény

 • Költséghelynél adhatjuk meg, hogy milyen forrás és cél raktárat érintsen, majd a folyamata

Igény rögzítése

Elérhetősége: 1.11.1 Bizonylat kezelés / Igénylés, engedélyezés / Igénylés rögzítése menüpont. Az Igénylés ablak bejelentkezéskor:

Igénylés rögzítésekor a felső ablakrészben kell megadni az igénylő bizonylat fejléc adatait. Igénylés típusa: a bizonylat típus törzsből kiválasztjuk a megfelelő igénylés típust.

Igénylő költséghely: automatikusan a bejelentkező felhasználó költséghelye

Kiadási raktár: pl. a Raktárközi igénylés esetében kell kitölteni, amennyiben a raktár nem egyezik meg a felajánlott raktárral (rendszer a cikktörzsben beállított alapraktárt ajánlja fel).

Rögzítő: automatikusan a bejelentkező felhasználó

Cél raktár: pl. raktárközi igény esetén hova szeretnénk kérni az adott cikket

Munkaszám: pl. IGÉNYLÉS (ezt az adott cégnél követendő szabályok szerint kell beállítani, pl. Tárgyi eszközt igényelni egy beruházási munkaszámra)

Költséghely: a költségfelelősi hely, ahova a költség majd elszámolásra kerül

Költségviselő: TMK igény esetén kitöltendő, ahova a költség majd elszámolásra kerül

Várható kezdés: megadható javasolt első időpont a felhasználási igény szerint

Határidő: meg kell adni a kívánt határidőt, amikorra szeretnénk megkapni az igényelt cikket

A fejléc adatok megadása után tételsoronként az ablak középső részén lévő mezők kitöltésével kell felvenni az igényelt cikkeket.

Cikkszám: a cikktörzsből ki kell választani a kívánt cikkszámot (az igény típusától függően szűkített körű cikktörzsből lehet csak válogatni)

Megnevezés: a cikk beválasztásával a cikk megnevezése automatikusan megjelenik

Mennyiség: meg kell adni a kívánt mennyiséget

Mee: a cikk beválasztásával a cikk alap mennyiségi egysége automatikusan megjelenik

Érték: a cikk és a mennyiség beválasztásával az érték automatikusan megjelenik

Igénylő: csak elszámolás-köteles eszközök esetén –pl. munkaruha, mobil, pendrive- szükséges. Ide kell beválasztani annak a kollégának a nevét, akinek a nevére kerül majd az adott eszköz.

Megjegyzés: további részletezés, azonosításra szolgáló megjegyzés adható meg. FONTOS, hogy előbb kell kitölteni a Megjegyzés rovatot, csak utána kell a tételsort a bizonylatra felvenni a „+” jellel!

Ha egy tételsor adatait kitöltöttük, azt a jobb oldali Hozzáadás (kék plusz jel) ikonnal vehetjük fel az igény bizonylatra, ami így megjelenik az alsó ablakrészen.

Szükség esetén lehetőség van rontott tételsorok törlésére. Ehhez az alsó ablakrészen adott soron kell állni, s a jobb oldali Tétel törlés (piros X kuka) ikonnal végrehajtható a törlés, az alsó ablakrészről eltűnik a sor.

Amikor minden szükséges tételsort rögzítettünk, akkor az alsó ikonsoron lévő Igénylés indítása (zöld lámpa) ikonra kell kattintani, amivel létrejön az igény bizonylat, egyúttal MRC-s iktatószámot kap.

Igény visszakeresése

A mentett igény bizonylatok visszakereshetők a bizonylatböngészőkben, de a rögzítő az igény rögzítésére szolgáló felületen is visszanézheti a bizonylatait. Az Igénylés ablak felső részén található a visszakereséshez szükséges szűrő felület. Szűrésként megadhatunk felvételi időszak tartományt, s érdemes kipipálni a „Lezártak is” mezőt. (Az Igénylő nem tölthető, a bejelentkező felhasználó által felvett igényeket lehet csak szűrni.) A szűrési feltételek megadása után az alsó ikonsoron lévő F5-Keresés (nagyító) ikonnak indítható a szűrés. A találatok az alsó ablakrészen jelennek meg tételsoronként.

Bizonylatok engedélyezése I. szint

Menü - Bizonylat kezelés - Igénylés, engedélyezés - Bizonylatok engedélyezáse I.szint

A rögzített igényeket tudjuk engedélyezni, megfelelő jogosultság birtokában.

Minden igénylést beállítástól függően 1-4 szinten lehet engedélyezni. Az engedélyezési szintek egymás után következnek, azaz 3. szinten nem lehet 0 vagy 1-es szinten álló igényt jóváhagyni, addig, amíg az előző két szint jóváhagyásra nem került. Amint elértük a megfelelő szintet, úgy az igény átfordul belső megrendeléssé, ami az igényből képezhető bizonylatot (munkalapot ) hozza létre. ( Lásd bizonylat útvonal ).

Engedélyezés menete

 1. Alapértelmezésben, a jóváhagyandó igénylések jelennek meg, amit szűrhetünk időszakra, igénylőre, költséghelyre, munkaszámra állapotra

 2. Álljunk rá az igénylésre, jelöljük ki ( space ), majd nyomjuk meg az Kijelöltek engedélyezése, vagy a Kijelöltek elutasítása gombot.

 3. Engedélyezés hatására elkészül a belső megrendelés, ami elindul ( típustól függően ) a beszerzés, gyártás, tmk vagy a raktári kiadás irányába.

 4. Amennyiben az engedélyezési szint nem érte el a megadott maximális szintet, akkor az igény a következő szintre lép

 5. Számla engedélyezés folyamán, kontírozási adatokat is meg lehet ( kell ) adni, ami lehet

 • Költséghely

 • Költségviselő

 • Munkaszám

 • Cikkszám

 • Szabad szöveg

Engedélyezésnél a tétel munkaszámra lehet keresni

Bizonylatok engedélyezése II. szint

Menü - Bizonylat kezelés - Igénylés, engedélyezés - Bizonylatok engedélyezáse II.szint

Bizonylatok engedélyezése III. szint

Menü - Bizonylat kezelés - Igénylés, engedélyezés - Bizonylatok engedélyezáse III.szint

Bizonylatok engedélyezése IV. szint

Menü - Bizonylat kezelés - Igénylés, engedélyezés - Bizonylatok engedélyezáse IV.szint

E-Számlák engedélyezése, elkészítése

Ez a lap jelenleg nem tartalmaz szöveget. Rákereshetsz a lap címére más lapok tartalmában, vagy megtekintheted a kapcsolódó naplófájlokat.

Last updated