📦Leltárazás

Bizonylat kezelés - Leltárazás

Beállítható, hogy nyitott leltár esetén is engedjen a leltárnál későbbi teljesítés dátumú bizonylatot menteni (Rendszerparaméter = LELTAR_DATENOCHK)

Nyitó készlet, leltárazás felvitele

1) Nyitó készlet felvitele bizonylat kezelőből

Célszerű első induláskor, a nyitó készletet egy bejövő szállítólevél bizonylaton rögzíteni, olyan módon, hogy beszállítónként külön bizonylatot hozzunk létre, mert így a rendszer a bizonylaton lévő cikkekhez automatikusan hozzárendeli a beszállítót. (így megspórolunk egy plussz munkát). Minden cikknek adjuk meg az átlag, vagy az utolsó beszerzési árát, hogy a rendszer tudjon átlag beszerzési árat számolni.

2) Nyitó készlet felvitele, kézi leltárkezelésen keresztül.

Lehetőség van, a nyitó készletet a kézi leltár modulon keresztül felvinni. Ezt a módszert csak abban az esetben szoktuk használni, ha az ügyfélnek valamilyen elektronikus formában rendelkezésre áll a nyitó készlet (pl Excel, DBF). lásd. Kézi leltárazás.

Új leltár elkészítésének menete

Válasszuk ki a leltárazni kívánt raktárat. Nyomjuk meg az "F4 – Új leltár" gombot. Ennek hatására a rendszer feltölti a leltárazási ívet az aktuális készlettel, és a kézzel számolt készletet üresen hagyja. A leltári ív mennyiség nélküli lista, amire kézzel kell felvinni a fellelt mennyiséget. Az elkészült leltári ív alapján fel kell tölteni a számítógépben lévő leltárat

Feltöltés kézzel:

Keressük meg a megfelelő cikket. Álljunk a sárga kurzorral a kézzel számolt mennyiségre, és nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ekkor beírhatjuk a fellelt mennyiséget.

Feltöltés fájlból vonalkód alapján:

Szöveges file-ból is feltölthetjük a leltárat. Nyomjuk meg a "Vonalkód olvasóból betöltés" gombot, majd válasszuk ki a megfelelő file-t. A file formátuma a következő:

  • Vonalkód; Mennyiség CRLF

az elválasztó karakter a pontosvessző ( ; ). A feltöltés csak akkor lesz sikeres, ha a vonalkód szerepel a cikktörzsben.

Feltöltés file-ból cikkszám alapján:

Szöveges file-ból is feltölthetjük a leltárat. Nyomjuk meg a "Betöltés text fileból" gombot, majd válasszuk ki a megfelelő file-t. A file formátuma a következő:

Cikkszám; Mennyiség CRLF

az elválasztó karakter a pontosvessző ( ; ). A feltöltés csak akkor lesz sikeres, ha a cikkszám szerepel a cikktörzsben.

A file betöltéseket többször megismételhetjük, de minden olyan cikknek aminek a mennyiségét, már egy előző betöltés alkalmával már töltöttünk, az új mennyiség hozzáadódik. Így megvalósítható, hogy többen is tudjanak leltárazni. A feltöltési módszereket kombinálhatjuk.

Amint elkészültünk a leltári ív feltöltésével, célszerű egy differencia listát készíteni, és ellenőrizni a felvitt készletet. Ha mindent rendben találtunk, akkor elkészíthetjük a differencia alapján a korrekciós bizonylatot.

Leltár finomítása ( Rpar : LELTAR_MULTI_FAZIS,E,I,1 )

A leltár kezelésnél - amennyiben egy szintű leltárt készített - több ügyfelünk is eltévesztette, hogy a leltár lezárásánál nem a lakat gombra kattintott, hanem a tovább gombra. Így automatikusan a második leltári fázisra lépett, pedig csak egy szintű leltárat kívánt létrehozni. Ennek a problémának kiküszöbölése érdekében a több szintű leltározást rendszerparaméterhez kötöttük ( LELTAR_MULTI_FAZIS ), és megszüntettük a két féle választási lehetőséget ( Zárás, vagy Tovább ), azaz a nem használatos füleket, gombokat eltüntetük, letiltottuk és a Tovább gomb megnyomására a Leltár zárásra ugrik.

Last updated