📇Pénztár

Pénztár kezelés

A pénztár menüpont két részre bontható:

 • Van egy un. Klasszikus pénztár funkciója, ami azt jelenti, hogy be- illetve kivételezhetünk a pénztárból. (Pénztár kezelés)

 • Ugyanakkor van egy könyvelés előkészítő része is, ahol a könyveléshez kikontírozzuk, előkészíthetjük a pénztár adatait. (Pénztár kontírozás)

A két funkció egyszerre is használható, de szét is választható, úgy hogy pld. A pénztáros ellátja a klasszikus pénztárosi feladatokat, míg a könyvelő kikontírozza a pénztárt. A kontírozás KI/BE gombbal kapcsolhatunk át a pénztáron belül kontírozásra.

Egy vállalkozás tetszőleges számú, egymástól független pénztárt kezelhet és hozhat létre. A pénztárak kialakítása a Törzsadatok /Pénztárak menüpontban lehetséges.

Pénztár kezelése:

 1. Kiválasztjuk a Pénztár menüpontban, hogy melyik pénztárat szeretnénk használni

 2. A Bevétel/Kiadás gombbal kiválasztjuk, hogy bevételezni(kék háttérszín), vagy kiadni(piros háttérszín) szeretnénk

 3. A dátum mezőbe az aktuális nap dátumát írjuk, amikor a pénztárat használjuk.

 4. Az ügyféltörzsből tudjuk gördítő sáv segítségével kiválasztani a pénztár bizonylat csoportokat, vagy anyagbeszerzőket (használata nem kötelező, lekérdezések miatt ajánlott)

 5. Megjegyzés/átvette rovatot átvevő/átadó nevével töltsük ki

 6. Tétel összegét töltsük ki

 7. "F7" gombbal adjuk hozzá a tételt

 8. Majd "F2" gombbal tudjuk menteni a pénztárbizonylatot

Pénztár tételhez egyéb azonosítót lehet rögzíteni

Pénztárban a pénztári tétel keresés ablakban beválaszthatóak a 0-s végösszegű számlák is.

Pénztár bizonylat rögzítésekor lehetőség van a lefelé kerekítés rögzítésére.

Pénztár év végi átértékelése Deviza pénztárakat év végén nem csak pénztáranként, hanem deviza tipusonként, csoportosan lehet átértékelni

Pénztár tétel böngésző szűrése kibővült egyéb azonosítóval

Kifizetetlen készpénzes/átutalásos számlák:

A következő lépésben meg kell adnunk az ügyfél nevét a gördítő sáv segítségével. Ha megadtuk az ügyfél pontos nevét, és a bizonylatok között készítettünk Bejövő /Kimenő átutalásos, vagy készpénzes számlát, akkor a „Kp. Számlák”, vagy az „Átutalásos számlák” ikonra kattintva a felajánlott listából kiválaszthatjuk az adott kiegyenlítetlen számlát.

A felajánlott listából ki kell választanunk az adott bizonylatot, amit a rendszer automatikusan beemel a pénztárunkba.

Ha nincs az adott pénztári tételnek bizonylati előzménye, akkor az Ügyfél megadása után továbbléphetünk a következő mezőre.

Pénztár zárás

Menü - Bizonylat kezelés - Pénztár - Pénztár zárás

Pénztár zárás lépései

 1. Válasszuk ki a zárni kívánt pénztárat.

 2. Automatikusan kitöltődik a többi mező a pénztárnak megfelelően, továbbá megjegyzést fűzhetünk a záráshoz.

 3. "F7-Címlet hozzáad" gombbal adhatjuk hozzá a címletet.

 4. "F2-mentés" gombbal elmentjük a tételt.

Amennyiben a pénztár zárásra került, nem engedi a záráshoz tartozó pénztárbizonylatot módosítani

A pénztári tétel bekerült egy zárási sorra, úgy azt a tételt nem engedi módosítani. A kontírozás továbbra is szabadon módosítható.

Napi pénztárgép forgalom összesítő

A funkció könyvelő irodákban dolgozók munkáját hivatott megkönnyíteni. Amennyiben a könyvelendő ügyfél (több) pénztárgéppel rendelkezik úgy a napi pénztárgép összesítőkből fel lehet rögzíteni áfa kulcsonként a forgalmat, és a rendszer automatikusan elkészíti a pénztárbizonylatot.

 1. Rögzítsük fel a Először NAV kódos pénztárgépet a rendszerbe Bal alsó gomb : Pénztárgép felvitele/Módosít

 1. Majd minden pénztárgéphez tudunk új tételt rögzíteni, törölni ( + - gomb )

Tudunk pozitív és negatív tételeket is rögzíteni ( pl. utalvánnyal történő fizetés ), illetve nyitó tételeket felvinni. A nyitó tételek csak ellenőrzést szolgálják ezért pipáljuk ki a könyvelt kapcsolót mert ezeket nem könyveljük.

Amennyiben elkészültünk felvitellel a fogaskerék ( Pénztárbizonylatok generálása ) gombbal tudjuk elkészíteni a napi pénztárbizonylatokat, ami a listán egy kék pipával jelzünk.

Módosítás : az adott sorra ráállunk, a + gomb megnyomásával lehet módosítani.

Figyelem ! - Lezárás utáni módosítás/törlés már nem befolyásolja az elkészült pénztárbizonylatokat. - Amennyiben többször is feladunk amíg folyik a rögzítés, úgy a dátumok NEM pénztárbizonylat sorrendjében fognak következni, ha a pénztárgépekhez egy közös pénztárt definiáltunk. Azaz mindenképpen csak akkor generáljunk a pénztárbizonylatot, ha elkészültünk az összes pénztárgéppel.

Pénztár FIFO újraépítés

Menü - Bizonylat kezelés - Pénztár - Pénztár FIFO újraépítés

Pénztár FIFO újraépítés menete

 1. Válasszuk ki az újraépíteni kívánt pénztárat.

 2. Adjuk meg a kezdő és végző dátumokat.

 3. Az "F3-start" gombbal elindítjuk az újraépítést.

Deviza pénztár átértékelés megújult (FIFO) Deviza pénztár átértékelés az eddigiek szerint csak FIFO felhasználást (kalkulációt) lehetet futtatni, és mindig a kezdetektől kalkulálta, ami hosszabb időt vett igénybe. Ennek a műveletnek ellenőrzésére új felület készült, ami lehetőséget biztosít:

- Nyitó tétel manuális felvitelére Itt tudunk manuálisan nyitó FIFO egyenleget felvinni. Erre akkor lehet szükség, ha rá akarunk állni valamilyen nyitó egyenlegre, árfolyamra. (ritkán szükséges)

- Fifo újraszámítására Átértékelés előtt, vagy év közben célszerű használni, ha a könyvelésben a felhasználást fifo módon kívánjuk kezelni. Hatása: a deviza felhasználást a fifo szerinti árfolyamon kezeli, a pénztári tételeknél módosítja az árfolyamot, és kijelöli újrakönyvelésre

- Ellenőrző pont létrehozására Fifo elszámolás, és könyvelés feladása után célszerű ellenőrző pontot létrehozni, mert a rendszer a következő számítást nem a kezdetektől veszi, hanem az utolsó ellenőrző ponttól, ami jelentős sebesség növekedéssel jár. Amennyiben nem adunk meg pénztárt, úgy az összes deviza pénztárra elkészíti az ellenőrző pontot.

- Időszakos (év végi) átértékelésre Az átértékelés (év végi) a pénztár egyenlegének egy megadott dátum árfolyamára történő igazítást jelenti. Hatása: Kivételezi a pénztár egyenleget annyi soron ahány nyitott bevételezés van még a fifo táblában. Bevételezi a megadott árfolyamon a deviza egyenleget. Ezekről a műveletekről pénztári tételt hoz létre. Ahhoz, hogy ez megfelelően könyvelődjön meg kell adni mind a kivét, mind a bevét kontírkódját a rendszerparaméterek között. CASSA_ATERT_KONTIR_BE CASSA_ATERT_KONTIR_KI

Természetesen, minden felhasználó a saját kontírkódjait kell, hogy használja. Amennyiben töröljük az átértékelést meg kell adjuk a törlendő dátumot, nem azt a sort törli, amin a kurzor áll! Törléskor a megadott dátumra létrehozott átértékelő pénztárbizonylatokat kinullázza.

Last updated