🚚Fuvarozás

Fuvarozás ütemezés

Fuvar naptár

Menü - Bizonylat kezelés - Szállítólevél - Fuvarozás ütemezés - Fuvar naptár

Leírás

MR.C plus rendszerben, a bejövő vevői rendeléseket, a fuvar szempontjából lehet ütemezni. Az ütemezést lehet részletekbe menően kézzel finom hangolni, ( pl. a fuvar tétel szintjén mennyiség korrekcióval ), vagy a fuvar naptár segítségével gyors ’drag and drop’ funkcióval, gyors menü eléréssel a fuvar tulajdonságait lehet megváltoztatni. A fuvar naptárban, mindig hétfőtől mutatja a napokat, heti, 2 heti, 4 heti nézetben. Mindig az aktuális nézet napjaival lehet előre, hátra menni az időben. A megtekintést szűkíteni lehet dátumra, vevőre, rendszámra, állapotra, átvételi módra. A szűrő rovat eltüntethető. A heti fuvar naptárat ki lehet nyomtatni a nyomtató ikonnal.

Fuvar naptár : szabályozható, hogy milyen szöveg jelenjen meg a cellában, SQL szöveg gyűjtemény : FUVAR_NAPTAR_CELL

Fogalmak

 1. Fuvar: Egy adott gépjárművel végrehajtott szállítás, ami több szakaszt is magába foglalhat.

 2. Szakasz: Egy megrendeléshez tartozó szállítási adatok, mindig egy adott fuvarhoz tartozik.

 3. Állapot: Adott fuvar állapotát lehet állítani. (Automatikus állapot kód adást egyedi igénynek megfelelően tudjuk beállítani)

Megrendelések naptárba emelése

Bizonylat kezelőből

Manuális átadás: A megrendelés rögzítése után, a megrendelés fej adatoknál lévő - Szállítási határidő melletti ikonnal - ’Szállítás ütemezés’ megnyomásával, a megrendelést elhelyezi a fuvar naptárba, a szállítási határidő napjára. Majd megjeleníti a naptárban sárga háttérrel, hogy kiemelkedjen a már meglévő fuvarok közül.

Automatikus átadás: Ez a funkció a bizonylat mentésekor automatikusan elhelyezi a naptárban a megrendelést, de nem mutatja meg. Ennek aktiválásához rendszerparamétert kell beállítani : AUTO_SZALLIT_UTEM, Egyéb, I, 1. Amennyiben már a naptárban el lett helyezve a megrendelés és újramentjük, akkor a fuvar állapotától függően, üzenetet kaphatunk : - Fuvar ütemezés, az állapota miatt nem módosult! - Fuvar ütemezés módosult, kérem ellenőrizze!

Naptárból

Itt bizonylat típust nem tudunk változtatni, de minden egyéb paramétert állíthatunk. Szűrés hatására csak olyan bejövő megrendelést tudunk előkeresni, ami még nem szerepel a fuvar naptárban. Bármilyen úton kerül a bizonylat a naptárba, mindig Fiktív rendszámra, önálló fuvarként, és 00:00 időpontra. Ezeket a paraméterek módosítását a 4. pontban részletezzük. - Fuvar fevétele bizonylat nélkül:

Olyan fuvar bejegyzést tudunk felvenni, amihez nem tartozik bizonylat, pl. gépkocsi javításon van - Egyéb bizonylat beválasztás: Itt bármely bizonylatot hozzá tudjuk rendelni egy fuvar bejegyzéshez. Kezelése megegyezik a megrendelés beválasztásához, csak tudunk bizonylat típust váltani.

Fuvar naptár: kikapcsolható a szűkítése ablak, így több hely marad a naptárnak

Ezen a felületen, csoportosan lehet a naptárba fuvart átemelni, a kijelölt tételekre súly, raklap, bála, m3 számítást kérni. Opció: A bizonylat lista adatait, szűkítési feltételeit a felhasználó igényeinek megfelelően testre lehet szabni.

Fuvar naptárba, szabadon is írható a távolság

Fuvar kezelése naptárból

Mozgatás másik időpontra, fuvar összevonás, szakasz kiemelés, behelyezés

Vigyük rá az egér kurzort a mozgatni kívánt fuvar szakaszra, majd nyomjuk folyamatosan a bal egér gombot ( kis mutató kéz jelenik meg ) és húzzuk a kívánt napra (fuvarra), majd engedjük el. Ekkor a rendszer az alábbi választás elé helyez:

a.) Szakasz választás esetén

 • Több szakaszos fuvar esetén, ha üres területre húztuk, akkor a szakaszt kiemeli a forrás fuvarból és új fuvarként jelenik meg.

 • Több szakaszos fuvar esetén, ha meglévő fuvarra húztuk, akkor a szakaszt kiemeli (törlődik) a forrás fuvarból, beilleszti a cél fuvarba.

 • Egy szakaszos fuvar esetén, ha üres területre húztuk, akkor a forrás fuvar áthelyeződik a cél dátumra.

 • Egy szakaszos fuvar esetén, ha meglévő fuvarra húztuk, akkor a forrás fuvar törlődik, és a szakaszt beilleszti a cél fuvarba.

b.) Fuvar választás esetén

 • Több szakaszos fuvar esetén, ha üres területre húztuk, akkor a forrás fuvar áthelyeződik a cél dátumra

 • Több szakaszos fuvar esetén, ha meglévő fuvarra húztuk, akkor a forrás fuvar törlődik, és a benne lévő összes szakaszt beilleszti a cél fuvarba.

 • Egy szakaszos fuvar esetén, ha üres területre húztuk, akkor a forrás fuvar áthelyeződik a cél dátumra.

 • Egy szakaszos fuvar esetén, ha meglévő fuvarra húztuk, akkor a forrás fuvar törlődik, és a szakaszt beilleszti a cél fuvarba.

Amennyiben meglévő fuvarra húztuk, akkor a cél fuvarban lévő rendszámra cserélődik a forrás fuvar rendszáma!

Szakasz szétdarabolása

Álljunk rá a megadott fuvar szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Megrendelés ( szakasz ) szétdarabolása menüpontot.

Megjelenik az adott fuvar szakaszon ( megrendelésen ) lévő összes tétel, amiből ki tudjuk választani (space ) az áthelyezendőket. Jóváhagyás után, a rendszer áthelyezi a szakaszból a kiválasztott tételeket a mai napra egy új fuvar létrehozásával.

Szakasz törlése

Álljunk rá a megadott fuvar szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Megrendelés ( szakasz ) törlése menüpontot.

Fuvar szakasz szinkronizálása, a hozzákapcsolt bizonylattal

Amennyiben a megrendelést módosították, úgy a rendszer jelzi a fuvar naptárban ( de csak abban az esetben, ha automatikus fuvar létrehozás van beállítva Rpar : AUTO_SZALLIT_UTEM ) , hogy változás történt.

Figyelmeztető ikon a bal felső sarokban.

Álljunk rá a megadott fuvar szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Megrendelés- Fuvar szinkronizálása menüpontot. ennek hatására a felugrik egy információs ablak ami tartalmazza a változás okát,

majd az ablakból való kilépés után, fuvar tételeit hozzáigazítja a bizonylat tételeihez

Teljes fuvar törlése

Álljunk rá a megadott fuvar szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Teljes fuvar törlése menüpontot.

Állapotkódok állítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Fuvar állapot beállítása alatt lévő állapotokból a megfelelőt.

Állapotkódok állítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Fuvar állapot beállítása alatt lévő állapotokból a megfelelőt.

Fuvar naptár cella adatok

A naptárban megadott fuvarok egyes állapotai a cellában is láthatóak, értelmezhetőek.

Fuvar naptár : amennyiben a bizonylathoz megjegyzés van, a cella jobb alsó sarkában, megjelenik egy notesz ikon.

Állapotkódok állítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Fuvar állapot beállítása alatt lévő állapotokból a megfelelőt.

Fuvar állapotok :

1. Előrögzített fuvar igény – Mikor felvesszük a fuvart automatikusan ebbe az állapotba kerül

2. Bizonylat módosítva – Amennyiben a bizonylatot módosították jelzi a rendszer, automata, nem állítható

3. Rakodás alatt – Tájékoztató állapot

4. Módosított fuvar – Bármilyen dátumot érintő módosítás esetén, automatikusan ebbe az állapotba kerül

5. Véglegesített fuvar – Végeztünk a fuvar beállításaival, igény szerint automatikus, email küldése a vevőnek

6. Szállítás alatt – Tájékoztató állapot

7. Kiszállítva, lezárva – Tájékoztató állapot

Címre érkezési időpont beállítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Címre érkezési időpont beállítása menüpontot, ahol meg tudjuk adni, hogy mikorra kell az árunak odaérkeznie.

Címről (tovább) indulási időpont beállítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Címre érkezési időpont beállítása menüpontot, ahol meg tudjuk adni, hogy mikor kell tovább menni.

Gépjármű cseréje

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Gépjármű kiválasztása alatt lévő rendszámokból a megfelelőt (Feltétel: ki kell tölteni a Gépjármű törzset)

Időpont módosítása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Szakasz időpont beállítása alatt lévő rendszámokból a megfelelőt

Fuvarhoz kapcsolt bizonylat megtekintése

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Bizonylat megtekintése menüpotot

Útvonalterv megtekintése

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Térképen való megjelenítés menüpontot. Ekkor az alapértelmezett böngészőben a kiválasztott fuvar szakaszait a Google útvonaltervező segítségével megjeleníti a rendszer.

Szállítási nap nyomtatása

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Szállítási nap nyomtatása menüpontot. Ennek hatására az aktuális nap fuvar tételeit tudjuk kinyomtatni

Heti terv nyomtatása

A fuvar naptár bal alsó sarkában lévő nyomtatás ikonnal tudjuk, a kiválasztott heti fuvart nyomtatni

Fuvar részletes megtekintése, kezelése

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk bal egér gombot, aminek hatására megjelenik, egy szöveges adat, ami a fuvarról tartalmazhat egyedi testreszabható adatot. Ez igény szerint bővíthető, beállítható.

A fuvar összes részletes adata, amit módosíthatunk kiindulás, cél, tételek, visszaérkezés stb. részletességgel.

Álljunk rá a megadott fuvar bármely szakaszára, nyomjunk jobb egér gombot, és a felugró menüből válasszuk ki a Részletes fuvar adatokat

Fuvarozás kezelés

Ha nem Fuvarnaptárból szeretnénk indulni (vagy nem tudjuk, hova került a naptárban a fuvar), akkor álljunk rá a Fuvarozás kezelés menüpontra, ahol megjelennek a fuvarok. Illetve itt fel is lehet venni új fuvart.

A megfelelő ikonnal akár át is lehet ugrani a fuvar naptár adott hetére is.

A kiválasztott fuvar adatait itt is lehet módosítani. Fuvarok megjelenítési sorrendjét is lehet változtatni, a fuvar sorszám mezővel, a fuvar részletes adataiban

A Szakaszokat is lehet itt kezelni:

Fuvarok részletes áttekintése

Menü - Bizonylat kezelés - Szállítólevél - Fuvarozás ütemezés - Fuvar részletes áttekintése

A szűrés funkció segítségével válogathatunk a fuvarok közt. A kiválasztott fuvarokról részletes információt kapunk az oldalon. A fuvarok menetidejét egy gráfon grafikusan megjeleníti.

Fuvar naptár (csak megtekintés)

Menü - Bizonylat kezelés - Szállítólevél - Fuvarozás ütemezés - Fuvar naptár

A fuvar naptár megtekintésére van lehetőség ebben a menüpontban. Szerkesztésre itt nincs lehetőség. Mindig hétfőtől mutatja a napokat, heti, 2 heti, 4 heti nézetben. Mindig az aktuális nézet napjaival lehet előre, hátra menni az időben. A megtekintést szűkíteni lehet dátumra, vevőre, rendszámra, állapotra, átvételi módra. A szűrő rovat eltüntethető.

Fuvarszolgálatnak export

Menü - Bizonylat kezelés - Szállítólevél - Fuvarozás ütemezés - Fuvar naptár

Az ablak tetején lévő szűrés funkcióval kiválogathatjuk, hogy mely fuvarokat szeretnénk exportálni. Az "Export file készítése" gombbal elkészíthetjük az átadásra kész file-t.

Last updated