⚖️Mérlegjegykezelés

Hulladékkezelési modul

A mérlegjegy modul, elérése, működése

Mérlegjegy modult hulladékkezelő cégeknek készítettük, hogy egyszerűen és gyorsan tudjanak be- és kiszállítást rögzíteni az MRC rendszerben.

A menüpontot az MRC v5 rendszerén belül a 10. Hulladék kezelés – 10.1 Hulladék beszállítás / kiszállítás – 10.1 .1 Mérlegjegy hulladék kezeléshez menüpont alatt találhatjuk meg.

A menüpont megnyitása után alaphelyzetben Beszállítás mérési típuson áll. Ezt természetesen tudjuk módosítani a mérés felvétele előtt akár Kiszállításra, vagy tranzit stb. Az *Állapot alatt láthatunk négy különböző állapot típust:

 • Függő: ez az az állapot amikor még nem zártuk le a mérlegjegyet, még szeretnénk benne módosítani. Ilyenkor még nem tudunk bizonylatot, de mérési számot már kap.

 • Számlázáson: ez az állapot típus általában cégek esetében fordul elő, hiszen a számlázásra később kerül sor.

 • Lezárt: itt már a mérlegjegy teljesen le van zárva, nem tudunk rajta módosítani csak sztornózással.

 • Minden: az összes típus megjelenik.

Mind be- és kiszállításnál vannak főbb adatok melyeket rögzítenünk kell mielőtt elkezdjük felvenni a cikkeket. Sorrendben haladva először felvesszük a beszállító eszközt, azaz járművet.

 1. Jármű rendszáma: ha nem rendszámos járművel érkezett akkor a jármű típusát pl. BICIKLI

 2. Ügyfél megadása: ha nem szerepel a rendszerben fel kell rögzíteni

 3. Fuvarozó hivatkozása – ez azt jelenti, ha egy küldő céggel fuvaroztatunk itt kell feltüntetni

 4. Kapcsolódó megrendelő : ha nem szerepel a rendszerben fel kell rögzíteni

 5. Igazoló okmány típusa: magánszemély esetén, ha már fel van véve a rendszerbe, akkor automatikusan kitölti a személy igazolványt, mint típus és a számát is betölti, egyéb esetben nekünk kell megadni a típust is és az okmányszámot is.

 6. Bizonylat azonósító

 7. EKR

 8. Ügyfél típus / Rendeltetés: magánszemély esetén be van pipálva a checkbox

 9. Megjegyzés: ha valamilyen megjegyzést szeretnénk a bizonylaton feltüntetni

 10. Átvevő (minősítő)

 11. Alapsúly: ez az a súly, amit legelőször mérünk, beszállításnál a teli kiszállításnál meg ugye az üreset.

 12. Ellenőrzés (tára)

Az alapadatok megadása után baloldalt alul lévő jelzőlámpa ikonra kattintva mentjük, majd rögzítjük a cikkeket a felugró ablakon.

A mérlegjegy tételek ablakon tudjuk rögzíteni a be- vagy kiszállítandó anyagokat. A cikkszám kiválasztása után a rendszer automatikusan kitölti a cikkhez rendelt EWC kódot, de természetesen ez módosítható.

Kiválasztjuk a FAJ kódot, ha szükséges az engedélyszámot, raktárat automatikusan beadja a rendszer.

Cikk alap adatainak megadása után kell megadnunk a súlyokat.

Beszállítás:

Beszállításnál, ugye lemértük először, amikor bejött a teli jármű, és mikor megy ki akkor üresen, így rááll újra a mérlegre, és beírjuk a jelenlegi mért súlyt, ami az adott cikkhez tartozik. Ilyenkor automatikusan vonja le a rendszer az alapsúlyból a mért súlyt, és a végén a nettó súly lesz az a súly, amelyet nekünk ki kell majd fizetni. Felvétel után az F2 – mentés módosít gombra kattintva hozzáadjuk a tételt. Természetesen több tételt is hozzá adhatunk

Kiszállítás:

Kiszállításnak a folyamata megegyezik a beszállítással, annyi különbséggel, hogy itt ugye először az üres járművet mérjük le, majd kifelé a már rakottat.

Mérlegjegy lezárása után megjelenik automatikusan a vételi jegy:

Magánszemélynél a rendszer automatikusan feladja a pénztárat (ha be van állítva a rendszerparaméterekben)

Tranzit:

Tranzitnak nevezzük azt a folyamatot amikor az árut egyik helyről a másikra szállítjuk, nem kerül be hozzánk a telepre. Ilyenkor készíteni kell egy beszállítást, és ki kell pipálni, hogy tranzit.

Innentől a folyamat megegyezik az előzőkkel, felvisszük az alap adatokat, majd megadjuk az cikkeket. Lezáráskor a rendszer automatikusan elkészíti a kiszállításhoz tartozó bizonylatot is, és alapból arra is áll rá:

Ilyenkor, mint látható a képen is, módosítanunk kell az ügyfelet, hiszen máshoz fog kerülni a szállítandó anyag.

Lehetőségünk van a mérlegjegyek másolására, lezáratlanok törlésére, és lezártak sztornózására. Ezeket a gombokat a mérlegjegyek ablak alján találhatjuk meg.

Raktárközi áthelyezés/átminősítés

A raktárközi áthelyezés/átminősítés menüpontot az 10.1.3-es menüsor alatt találhatjuk meg. Akkor használjuk ezt a menüpontot, ha szeretnénk egyik cikkről pl súlyt átrakni egy másik cikkre, mert volt benne más anyag, vagy EWC(HAK) kódot szeretnénk átminősíteni.

Működése roppant egyszerű, jobb oldalon a forrás cikket láthatjuk bal oldalon pedig a célt.

A forrás oldalon kiválasztjuk a cikket, minden egyes szükséges adatával, majd a cél oldalon is megadjuk mire akarjuk áttenni. Megadjuk a mennyiséget, majd a jelzőlámpára kattintva elvégezzük az átminősítést.

Mérlegjegy böngésző (10.1.5)

A menüpont kiválasztása után, az alábbi ablak jelenik meg:

A szűrés rovatban tudjuk szabályozni a megjelenítendő adatokat, majd a leválogatott adatokat az Excel gomb segítségével tudjuk XLS formátumban exportálni.

Telephelyek közötti mozgás

Az MRC Plusz rendszer mérlegjegy kezelő moduljában, már képesek vagyunk telephelyek közötti átvitelt is készíteni, csak be kell pipálnunk, az alábbi képen látható Telephelyre kapcsolót, a rendszer az ezek után felvitt tételekből elkészíti a telephelyek közötti mozgást.

Kitölti a az ügyfelet, majd figyelmeztet, hogy töltsük ki a telephelyet ( ahová szállítjuk a hulladékot )

A fogadó oldalon, bevételezésként automatikusan megjelenik egy lezáratlan mérlegjegy formájában, amit a megfelelő adatokkal korrigálni kell, mielőtt lezárjuk.

Beállításához szükséges bizonylat típusok egyéb beállítása.

Átvevő azonosító

Rögzíteni lehet, az átvevő személyét egy mérlegjegyhez. Amennyiben több átvételi hely, és több átvevő szerepel, a mérést, az egyszerűsített WEB mérleg modulban lehet egymásnak átadni.

Magánszemély esetén átutalásos számlát is lehet kiállítani

Rendszerparaméter: MERLEG_AUTO_VETELJEGY_ATUT

Amennyiben nem készpénzzel kívánjuk magánszemély számára kiegyenlíteni a hulladék ellenértékét, lehetőség van átutalásos vételi számlát elkészíteni.

Mérlegjegy lezárása előtt kipipálhatjuk az Átutalásos vétel kapcsolót, aminek hatására a fenn megadott rendszerparaméter numerikus mezőjében beállított bizonylat típus kódra elkészíti a vételi átutalásos számlát.

Last updated